Background

Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Tehlikeli madde taşımacılığı genel anlamıyla ele alınacak olursa yanıcı, patlayıcı, kimyasal, sıvı ve katı olarak zarar görmesi durumunda doğaya ve insana ciddi zararlar verebilecek maddelerin taşınmasına verilen isimdir. Bu taşıma türünün uluslararası belgelendirme ve taşıma prosedürü bulunmaktadır.

‘’Neta Lojistik satır aralarını okur, doğayı ve insanı korur.’’

Çevreye verebileceği zarar ve kısa/uzun vadeli etkileri göz önüne alındığında ülkemiz ve uluslararası alanda düzenmiş olan kural ve yasalara göre taşıma işleminin yapılması gerekmektedir bu kuralların en önemlilerinden birisi ise ADR belgesidir, tehlikeli madde taşıması yapılabilmesi için firmanın ADR belgesine mutlaka sahip olması gerekmektedir aksi taktirde tehlikeli madde taşıması yapamaz.

Tehlikeli madde taşımacılığında standartları belirleyen bu anlaşma 50’den fazla ülke tarafından kabul edilmiştir. Tehlikeli madde taşımacılığı ile alakalı olarak ülkemizde farklı yönetmelikler mevcuttur bu yönetmelikler ile tehlikeli maddeyi gönderenler, alanlar, ambalajlayan aracılar dahil olmak üzere bir dizi kural koymuştur, şoför ve tehlikeli maddeyi taşıyan operatörlerinde uyması gereken kurallar bu talimatlara göre belirlenmiştir.

ADR sınıflandırması 13 maddeden oluşur bu maddeler aşağıdaki gibidir:

• Patlayıcı maddeler ile patlayıcı nesneler (Sınıf 1)

• Sıkıştırılmış, sıvılaştırılmış veya çözünmüş gazlar (Sınıf 2)

• Her türlü yanıcı sıvılar (Sınıf 3)

• Yanıcı katılar, kendi kendine tepkimeye giren patlayıcılar (Sınıf 4.1)

• Kendiliğinden yanabilecek maddeler (Sınıf 4.2)

• Su tepkimeye girerek yanıcı gazlar çıkaran maddeler (Sınıf 4.3)

• Yükseltgen maddeler (Sınıf 5.1)

• Organik peroksitler (Sınıf 5.2)

• Zehirleyici maddeler (Sınıf 6.1)

• Bulaşıcı maddeler (Sınıf 6.2)

• Radyoaktif malzemeler (Sınıf 7)

• Aşındırıcı maddeler (Sınıf 8)

• Çeşitli tehlikeli maddeler (Sınıf 9)

İnsanlara ve çevreye verebileceği zararlar göz önünde bulundurulduğunda tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçların bakımları, muayenelerinin tam ve eksiksiz olması son derece önem arz eden bir durumdur, tehlikeli madde taşımacılığı yapan bütün araçlarda turuncu uyarı levhaları bulundurulmak zorunludur.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmalar BM tarafından onaylanan ambalaj kurallarına uymak zorundadırlar özellikle bu ambalajların kullanılma sebebi ise dışarı dökülme ve sızma gibi durumlar için özel olarak tasarlanmış ve güvenlik standardı normlarına uygun tasarlanmış olmalarıdır.

Tehlikeli maddeleri kendi aralarında özellikleri ve yapılarına göre gruplandırmak mümkündür.  Kimyasal yapısı itibari ile yanıcı, basınçlı, zehirli ya da patlayıcı olarak belirlenir bunun ile beraber şekil itibari ile katı, sıvı ve gaz olarak ayırmak mümkündür. Yanıcı gaz gibi maddeler lojistik çalışanlarından olabildiğince uzak bir bölgede konumlandırılmalıdırlar, yanıcı tüm gaz ve kimyasallar her türlü ısı kaynağından uzak tutulmalıdırlar. Tehlikeli madde lojistiği yapan şoförün kendisini tehlikeden koruyacak ekipmanı taşıdığı maddenin cinsine göre bulundurması zorunludur.

Neta Lojistik lojistik alanındaki tecrübesi, uzman kadrosu ve deneyimli ekibi ile yukarıda yer alan taşıma prosedürlerinin hepsine istisnasız uyarak tehlikeli madde taşımacılığı alanında hizmet vermektedir, sahip olduğumuz doğa ve insana değer görevleri sebebi ile son derece dikkat ve titizlikle hareket ederek kargolarınızın sorunsuz bir süreç neticesinde gitmesi gereken noktaya ulaşmasını sağlıyoruz.